Segíts ingyen! Ajánld fel a adód 1%-át!

Május 21-ig ajánlhatjuk fel az adónk 1%-át civil szervezet, illetve még 1%-ot egyházak számára. A törvényi lehetőség bevezetése óta folyamatosan növekszik a felajánlók száma, azonban több mint 10 év után sem éri el a teljes adók 50%-át, pedig sok civil szervezet részére kulcsfontosságú bevétel az 1% adókból gyűjtött összeg a céljaik megvalósításához, a szervezet fenntartásához.

A felajánlott pénzből a civil szervezeteket ténylegesen tudjuk segíteni: az adó átlagos 1 százalékából egy zöld szervezet például el tud ültetni tíz újabb fát, körülbelül huszonöt rászorulónak tud meleg ételt adni egy segélyszervezet, három-négy darab új könyvet tud ezen az összegen megvenni egy könyvtár. Ezek az adatok is rávilágítanak arra, hogy mennyire fontos, hogy az egy százalékunkat felajánljuk különféle szervezeteknek.

Az elmúlt tizenhárom év alatt az adó 1 százalékból részesülő civil szervezetek száma is jócskán megnövekedett, ezalatt az idő alatt majdnem megkétszereződött. A felajánlások következményeképp az egyesületek átlagosan néhány százezer forinthoz jutnak, de vannak olyan szervezetek, amelyek jóval magasabb összegeket kapnak a felajánlások által. Egyes alapítványok, egyesületek több tízmillió forinthoz is hozzájutnak, sőt akadnak olyanok is, akik százmillió forint feletti összegeket kapnak.

Adónk 1 százalékát idén az adóbevallás elkészültének határidejéig, 2013. május 21-ig ajánlhatjuk fel az általunk megjelölt szervezeteknek. Ezáltal segíthetjük egy olyan alapítvány és/vagy egyház munkáját, amely azért tevékenykedik, hogy jobb legyen a világ. Mi választhatjuk ki, hogy melyik az a szervezet, egyesület, melynek tevékenységi köre közel áll hozzánk, akiket támogatni szeretnénk. Fontos, hogy szánjunk erre egy kis időt, hiszen ellenkező esetben az állam zsebében marad ez az összeg, ahelyett, hogy jó helyre kerülne, hatalmas segítséget adva ezzel másoknak.

Adója 1%-áról háromféleképpen rendelkezhet.

1. Töltse ki az EGYSZA vagy 12EGYSZA jelű lapot, majd csatolja nyilatkozatához vagy bevallásához. Ezt abban az esetben tegye, ha Ön kézzel vagy számítógépes programmal töltötte ki adóbevallását, tehát önadózó vagy az egyszerűsített bevallást választotta. Fontos, hogy ellenőrizze a megadott adószámot, mert ha ez nem pontos, akkor érvénytelen lesz felajánlása.

2. Abban az esetben, ha munkáltatói adómegállapítást kért, vagyis nem önadózó, tegye borítékba az Ön által kitöltött 12EGYSZA jelű nyomtatványt vagy az adószámot tartalmazó lapot, zárja le, majd írja rá a borítékra adószámát és lássa el aláírásával, a ragasztáson átnyúlóan. Munkahelyén adhatja le a nyilatkozatot, melynek leadási határideje 2013. május 10.

3. Ha adóbevallását már beküldte, de utólag szeretne rendelkezni 1%-ról, akkor szintén egy borítékba kell elhelyezni a 12EGYSZA nyomtatványt vagy az adószámot tartalmazó lapot. A lezárt borítékot ezesetben az adóhatóság bármely ügyfélszolgálati irodájához kell eljuttatni 2013. május 21-ig. A borítékon ugyanúgy szerepelnie kell az adószámnak és az aláírásnak, szintén a ragasztáson átnyúlóan. Fontos, hogy a boríték sérülésmentesen érkezzen be a megfelelő címre, ellenkező esetben nem fogadják el a rendelkezést.

Mi történik abban az esetben, ha nem rendelkezem adóm 1%-ról?

Abban az esetben, ha nem ajánlja fel adója 1%-t, az összeg az állam kezében marad, mint befizetett adó. Ha rendelkezik adója 1%-ról, akkor a leadott nyilatkozatot a NAV összesíti, lebontja az egyes szervezetekre, majd átutalja nekik a megfelelő összeget. Önnek csak minimális idejébe kerül, hogy kitöltse a nyilatkozatot, mindössze körülbelül két percet vesz igénybe, de higgye el, megéri, mert a szervezeteknek sokat jelent minden befolyó összeg és ezzel Ön akár életeket is megmenthet.