Huligánok

huligansLexi Alexander alkotása felkavaró. Az erőszakot hozza testközelbe, s a történet végén úgy távozhattunk a vetítésről, hogy mi is részesei lettünk a futballhuligánok csapatainak, belülről láthattuk milyen “értékek” szerint élnek a fiúk és férfiak.

Egyetlen egy hasonló filmet láttam, ami a futballhuligánokról szól, egy 1990-es olasz film, melynek Ultra volt a címe, ami szintén igen felkavart annak idején. Brutálisan mutatta be a szurkolói táborok közötti összecsapásokat, verekedéseket. Lexi Alaxander filmje is ezt teszi. Bemutatja az angol focidrukkereket, mi motiválja őket, hogyan telik mindennapjuk. A legmeglepőbb talán az, hogy Elijah Wood az egyik főszereplője ennek a mozinak, sokan nem gondolnák, hogy az egykori népszerű gyermekszínész, helyes kis pofikájával és Frodó szerepéből kibújva valami másra is képes. S ki kell jelentenem Wood nem rossz a filmben, főleg, hogy jelentős személyi fejlődést kell életre keltenie a Huligánokban.

Matt Buckner (Elijah Wood) Londonba utazik testvéréhez, mivel kirúgták a Harvardról. Az egyik haverja rákente, hogy drogokat árul az egyetemen. Buckner meg sem próbálja megvédeni ártatlanságát, mivel szobatársának apja Amerika egyik legbefolyásosabb embere. Utazása során nem tudja mihez fog kezdeni a jövőjével. Matt megérkezik nővéréhez, akivel nem sokat tud beszélgetni, mert hazajön férje, aki megkéri Mattet menjen el testvérével, Pete Dunhammel egy focimeccsre. Matt nem tiltakozik. Pete pénzt kér bátyjától és kap is. Mattnek azt mondja, hogy nem mehet vele a meccsre, odaadja neki a pénz felét, ha nem tart vele. Matt azonban erősködik, s Pete nem tudja lerázni a fiút.

Pete tagja a GSE-nek az angliai focidrukkerek legvadabb csapatának. A drukkerek egy kis kocsmában melegítenek sörrel a meccsre. A legtöbben nem fogadják jó szemmel Mattet, hiszen jenki és ki nem állhatják az amcsikat. Aztán lassan mégis a legtöbben beszélgetésbe elegyednek a külföldi fiúval. Mattnek tetszik a kocsmai hangulat, hogy ezek a srácok összetartoznak, kemények, mások, mint amit ő eddig látott. A drukkerek elindulnak a meccsre, a mérkőzésen a GSE egyik legvérmesebb tagja, igencsak felhergeli az ellenfél törzsszurkolóit, tuti lesz a balhé, ha kimennek a stadionból. Mattnek tetszik az európai foci, a hangulat őt is feltüzeli. A meccs végén azonban Pete hazaküldi, ő nem mehet velük tovább. Matt elindul egyedül a számára teljesen ismeretlen városban, zegzugos utcákon, s ekkor megtámadják az ellenfél drukkerei. Matt soha nem verekedett, nem tudja mit kellene tennie, csak fogadja az ütéseket, ekkor azonban a GSE tábor is megérkezik és hatalmas verekedés kezdődik, mert az ellentábor többi tagjai is befut. Brutális képekkel mutatja be a rendező az ökölharcot, dinamikus kameramozgások, gyors vágások jellemzik a jelenetet, s persze rengeteg vér. Matt belecsöppen a közepébe a harcnak, s nem menekül el ő sem, verekszik, pedig nem tud. Amikor vége az ökölcsapásoknak Matt felszabadultan a GSE tagokkal ismét a kocsmába indul, valami elkezdődik, egy közösség részének érzi magát, mint eddig még soha.

Nővére, amikor meglátja, hogy verekedett, akkor megkéri, hogy menjen el, így Matt Pete-hez költözik, s egyre szorosabb barátság köti egymáshoz a két fiút. Matt ezután minden meccsre elmegy, verekszik, küzd, harcol, az arca is rendesen átalakul, s persze rengeteg sört iszik ő is a haverokkal. Lexi Alxander azonban nem csak a véres verekedéseket mutatja be, hanem a hétköznapokat is, minden banda tag ugyanúgy dolgozik, mint bárki más, Pete-ről is kiderül hogy történelem és testnevelés tanár egy iskolában.

Pete-et a harc élteti, s egyetlen egy célja van, hogy a GSE (Green Street Elit) legyen a legelső és legfélelmetesebb banda a focidrukkerek között. Pete és a GSE tagok között feltétlen a bizalom és az összetartás, Matt is ezért tart a csapattal, fontos neki ez a közösség, ő is teljes tagja akar lenni. A legtöbben befogadják a bandába, azonban van egy fő ellensége, aki árulónak tartja. Pete azonban mindig kiáll Matt mellett, bár Matt egy valamit elhallgat, hogy újságírónak tanult az egyetemen. A GSE és más futballcsapatok nem fogadnak be “firkászokat”, hiszen lebukhatnak. Matt személyiségfejlődése igen látványos és Wood nem alakítja rosszul a figurát, bár nekem voltak fenntartásaim vele szemben, de tényleg jó ebben a moziban. Matt egyre határozottabb, egyre keményebb lesz az idő múlásával, és nem akar visszatérni Amerikába, Londonban a barátaival érzi jól magát. Furcsa gondolatok kavarognak az ember fejében a film közben, hiszen elítélendő az erőszak, én nem tudom megérteni mi a jó abban, hogy drukkerek verik egymást véresre, vagy akár félholtra, de a történet láttatja a mögöttes szálakat, bár felmerül, hogy egy-egy szurkolói csapatban valóban barátságról lehet-e beszélni. A közösséghez tartozás szelleme azonban vitathatatlanul erős, s a harc az, ami igazán összetartja a futballhuligánokat. Mattnek is “jót tesz” ez a fajta életmód, hiszen férfivá érik Angliában, de meg van az ára. Lexi Alexander természetesen nem tartja helyesnek ezt a fajta létmódot, de megcsillantja azt a lehetőséget is, hogy megérthessük a harcot, a verekedést, a férfiasság effajta megélését, de a filmben ott van a tragédia lehetősége az első másodperctől, s ez nem is marad el a végén. A verekedés halállal végződik, Pete az áldozat, Matt pedig hazatér Amerikába, teljesen más emberként, aki ki tud állni önmagáért, s az igazáért.

Huligánok – Hooligans
Színes, feliratos amerikai film 2004. 109 perc

Szereplők:
Elijah Wood
Charlie Hunnam
Claire Forlani
Marc Warren
Leo Gregory

Rendező: Lexi Alexander
Forgatókönyv: Lexi Alexander, Dougie Brimson
Operatőr: Alex Buono
Vágó: Paul Trejo
Zene: Christopher Franke