Hawking látomása

Stephen HawkingA teste lehet, hogy tolókocsiba van kényszerítve, de Stephen Hawking agya szabadon szárnyalhat, és a világegyetem legbizarrabb témáit boncolgatja, olyanokat, mint a fekete lyukak keletkezésének és eltűnésének problémája vagy a kozmosz sorsának kérdése. A Discover magazin munkatársa, Kathy A. Svitil meginterjúvolta Hawkingot egy legutóbb tartott telt házas beszéde után, ahol a tudomány jövőjéről beszélt. Az elméleti fizikus megjósolta az intelligens, éntudattal rendelkező számítógépek eljövetelét, amelyek versenyre kelhetnek az emberi aggyal, és beszélt a távoli univerzumokba történő utazásokról is.

Svitil megkérdezte Hawkingot, hogy szerinte mik a tudomány jelenlegi állása szerint a fizika legnagyobb megoldatlan kérdései, mire Hawking azt válaszolta: „A mindenség teóriája”. Ez a kifejezés a fizika világában magában foglal minden még fel nem fedezett törvényt és szabályt, amely az univerzumot foglalja egységbe, olyan törvényeket, mint a kvantummechanika vagy Einstein relativitáselmélete. „Úgy érezzük, hogy már közel kerültünk a megértéshez, de soha nem érjük el igazán. Mindig éppen hogy csak a látótávolságon kívül van.” Bár nagyon sok nehézséggel küszködnek a fizikusok, hogy elérhessék a mindent átölelő törvények megalkotását, Hawking biztos benne, hogy nemsokára megtörik a jég. „Akár a pénzemet is feltenném rá!”

Egy másik lényeges enigma, mondta, „hogy megértsük az univerzum eredetét, és hogy miért egy olyan világegyetem jött létre, amit mi ma tapasztalunk.” Túl sok olyan elmélet van, szerinte, ami valamely általunk megtapasztalt részletét a természetnek képes megmagyarázni ugyan, de nem minden körülményre igazak. „A kozmológia nem tudomány, ha nem tud olyan szabályokkal előállni, amelyek azt jósolják meg, amit ténylegesen meg is tapasztalunk a valóságban,” állítja.

Végül, Svitil megkérdezte, hogy Hawking mit gondol John Morgan nemrégiben The End of Science címen megjelent könyvéről, amiben az író azt állítja, hogy mára már a tudományok minden alapvető és lényeges kérdése meg van oldva. Hawking szeret lényegretörő válaszokat adni, mivel amyotrophic laterális sclerosis-ban szenved, más néven Lou Gehrig kórban, s így válaszait mindössze egy monitoron tudja megjeleníteni. Mi volt ez a tömör válasz? „Humbug.”