Az erősebb nem gyenge pontja

Végre egy betegség, amelytől nők nem szenvednek. Bár minden asszony tudja: a férj betegsége a feleség baja. Szomorú tény: nőknél a mell-, a férfiaknál a prosztatarák vezeti a fekete statisztikát.

Az erősebbik nem gyenge pontja a prosztata. Ahogy az úgynevezett női bajokról sem, úgy erről a jellegzetesen férfibajról sem illik beszélni. Pedig előbb vagy utóbb minden férfit utolér.

Kétféle betegség: jóindulatú prosztatanagyobbodás, amely idősebb korban nagyon gyakori, illetve a rosszindulatú prosztatarák.

A prosztatanagyobbodás 65 év felett minden második férfit érint. Kellemetlen panaszokat okoz, de nem túl veszélyes. A rák jóval ritkább. Sokkal korábban, akár harmincéves korban is felléphet és kimenetele nem ritkán végzetes. Észrevenni nem könnyű, korai stádiumban panaszmentes és nagyon lassan, hosszú évek alatt fejlődik ki. (Balesetben elhunyt 45 és 60 közötti férfiak boncolása során egynegyedüknél derült ki a prosztatarák, amiről – a hozzátartozók szerint – fogalmuk sem volt!)

A prosztatarák kezelése attól függ, hogy a betegség előrehaladott vagy sem. Az esetek többségében gyógyszerrel, immunterápiával vagy besugárzással próbálják megakadályozni a daganat terjedését. Sor kerülhet persze műtétre is. Főleg ezután felléphet impotencia. Egyrészt fizikai: előfordulhat, hogy olyan radikális beavatkozásra volt szükség, amely után egy doboznyi Viagra sem segít az ágyban. És persze lelkileg is megviseli a műtét a férfiakat. Gyakorta inkább lelki, mint testi okokkal magyarázható a prosztataműtét utáni csődhelyzet.

Jó a szója

A prosztatarák miatt szinte egyértelműen az életvitelt hibáztatják. Elsődleges oka a rossz táplálkozási szokásokban keresendő. Ez akkor derült ki, amikor a különböző nemzetek étkezési szokásait vizsgálták. Az Egyesült Államokban százszor (!) annyi a prosztatarákos megbetegedés, mint Japánban.

A Távol-Kelet többi országaiban is szinte ismeretlen! Ott ugyanis nagy mennyiségben fogyasztanak szóját, míg Európában vagy Amerikában alig. Az ázsiaiak étrendjében naponta szerepelnek különböző szójatermékek. Ilyen a tofu (szójasajt), a szójatej, de szójababcsírát is gyakran tesznek zöldséges vagy tésztaételekbe.

A szójabab rákellenes hatása fitoösztrogén-tartalmának köszönhető. Ez az ösztrogénhez hasonló növényi hormon féken tartja a női hormonok, azaz az ösztrogén működését, amely a férfiak szervezetében is megtalálható, csak jóval kisebb mennyiségben. Ez a hormon segíti elő a sejtburjánzást és feltételezik, hogy a prosztatarák kiváltója.

Kevés hús, sok mozgás

A napi szójafogyasztás önmagában nem véd meg. Csökkenteni kell a húsadagokat, kevésbé a száraz, fehér húsokét: csirke- és pulykamell ehető bőre nélkül. Hús helyett pedig a halat válassza! Telítetlen zsírsavakat (omega-3 zsírsavat) tartalmaz, amely erősíti a sejthártyát.

Fel kell hagyni a dohányzással, mert a méreganyagok agresszív szabad gyököket szabadítanak fel. A dohányzás miatt a szervezeten belül bárhol keletkezhet rák!

Hasznos a sport, elsősorban a kitartást igénylők: futás, kerékpározás, túrázás. Egyes vizsgálatok szerint a rendszeresen sportolóknál akár 70%-kal is csökkenhet a rák kockázata!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.