Aruba, világ egyik legszebb tengerpartja

Mivel sokunknak nem adatik meg, hogy ezeket a partokat személyesen is felkeressük és meggyőződjünk szépségükről, ezért így képeken és egy-egy rövid leírással igyekszünk ízelítőt adni a mesébe illő tájakról. Aruba (Holland Antillák)

A gyönyörű karib-szigeti ország a Holland-Antillák tagja, mintegy 29 km-re fekszik Venezuelától. A sziget körülbelül 10 km széles és valamivel több mint 30 km hosszú (területe fővárosunk egyharmadának felel meg). Hosszan elnyúló, fehér homokos partja, a türkizkék tenger vonzza a napfény és a vízi sportok szerelmeseit. A búvárkodni vágyók itt nem unatkoznak, az átlátszó, tiszta víz gazdag élővilágot rejt, akár 30 méterre is lelátni a kristálytiszta vízben. Aruba elsősorban a teljes nyugalmat, kikapcsolódást kedvelők ideális nyaralóhelye.
A körülbelül hetvenezer főt számláló ország őslakosai a Dél-Amerikából származó arawak törzs tagjai. 1499-ben érkezett a szigetre Alonso de Ojeda, spanyol hajós. A spanyolok azonban nem mutattak különösebb érdeklődést a sziget iránt, így a hollandok 1636-ban elfoglalták. Aruba 1986-tól teljes autonómiával rendelkezik, a Holland Királyság már csak a külügyek és a nemzetvédelem kérdéseiben hoz döntéseket. Az ország hivatalos nyelve a holland, de a helyiek többnyire a papiamento különböző dialektusait beszélik.

A XIX. század elején elterjedt, hogy Arubán (Aruba jelentése vörös arany) aranylelőhelyek biztosítják a meggazdagodást, és ez a XX. század elejéig hozzájárult az ország gazdasági fellendüléséhez. Az elmúlt évtizedekben a turizmus lett a gazdaság húzóágazata.

Arubát legegyszerűbben repülőgéppel, amszterdami átszállással érdemes megközelíteni. A repülő a fővárostól mintegy 6 km-re fekvő, Beatrix holland királynőről elnevezett repülőtéren landol. Az apró trópusi szigeten zavartalan a nyaralás, szinte sosem esik az eső, az időjárás egyenletesen száraz, napos. Egész évben 27-32 Celsius fokot mutat a hőmérő. Az ország pénzneme az arubai guilder vagy florin (AWG), amely körülbelül 154 magyar forintnak felel meg.