Április 6-án lesz a választás Magyarországon

választás április 6Áder János köztársasági elnök közleményben tájékoztatta a lakosokat valamint a médiát, hogy 2014. április 6-án lesznek Magyarországon a parlamenti választások. A választáson minden 18. életévét betöltött személy részt vehet, aki előzetesen regisztrálja magát a Nemzeti Választási Irodánál.

Az időpont nem okozott nagyobb meglepetést a médiának, korábban több jelből és elszólás alapján már feltételezték ezt a 2014. évi választási időpontot. Az Európai Parlamenti választásokat májusban, az önkormányzati választásokat ősszel tarják, így idén a hazánkban élő szavazók három alkalommal is az urnákhoz járulhatnak.
2014 az első olyan év, amikor a határon túli, kettős állampolgársággal rendelkező magyarok is élhetnek választójogukkal. Ehhez nincs másra szükségük, mint hogy akár interneten, akár levélben a Nemzeti Választási Irodánál regisztrálják magukat. A határon túli kettős állampolgárságú magyarok csupán a parlamenti listára voksolhatnak, a helyi listákra nem.

A nemzeti kampány február 15-én indul, tehát összesen ötven napjuk van a politikai pártoknak, hogy a szavazókat meggyőzzék arról, hogy rájuk voksoljanak. Ezáltal a 93 országgyűlési képviselő sorsa most már nem csak a magyarországi lakosokon fog múlni, hanem a határon túli magyarokon is. Ezért sok politikai párt előrevetíti, hogy nemcsak a határokon belül, hanem azokon kívül is fognak kampányolni, és bíznak a teljes sikerben.

A magyarországi lakcímmel rendelkező választók nem csak a pártlistákra szavaznak, hanem az egyéni jelöltekre is. A voksolás során 93 országgyűlési mandátumról döntenek a választók. Az idei évtől kezdődően egyfordulós lesz a parlamenti választás.
Áder János a korai időpontot azzal magyarázta, hogy véleménye szerint nem a kampány kell hosszúra nyúljon, hanem mindenkinek érdeke az, hogy minél hamarabb megalakulhasson a kormány, és az Unió által Magyarországnak jutó több ezer milliárd forintot a lehető leghamarabb le lehessen hívni. Ennek feltétele, hogy az új kormány készen álljon, tehát a lehető leghamarabb létrejöjjön az új kormány.